I 2020 vil andelen af 65+ borgere i Danmark ifølge Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning stige til 20 procent og til 25 procent i begyndelsen af 2040erne. Udover, at vi bliver ældre, bliver vi også sundere og mere aktive, hvilket stiller nye krav til fremtidens senior- og plejeboliger.
De ældre vil i fremtiden efterspørge funktionelle boliger, der giver plads til det moderne liv, når mobiliteten bliver mindre.
Der bliver fremover langt flere aktive ældre med helt nye krav og ønsker til den perfekte bolig. Samtidig bliver gruppen mere købedygtig end tidligere, og det giver et både stort og nødvendigt potentiale for at udvikle boliger, der svarer til gruppens behov.
På denne konference går vi tæt på netop udviklingen inden for senior- og plejeboliger. Vi ser på, hvilke projekter, der er i støbeskeen og kommer med bud på, hvad den attraktive senior- og/eller plejebolig skal indeholde i fremtiden ligesom vi ser på, hvor stort potentiale segmentet egentlig har, og hvad der vil blive behov for 10-20 år ude i fremtiden.
Kaffe og registrering
Velkommen
Befolkningsudvikling og behovet for boliger til ældre
vil den næste generation af ældre gerne bo. Hvad er deres behov og købekraft? Hvordan kommer seniorerne til at præge boligmassen, og hvad bliver kravene fra de ældre?
Seniorboliger på vej i Danmark
Betalingsmuligheder og byggestandard – hvad kan lade sig gøre?
Spørgsmål og debat
Kaffepause
Konkrete overvejelser og udvikling af seniorboliger
Rum og fællesskaber for ældre
Udvikling af fællesskaber og bosteder for forskellige typer af ældre
Den optimale seniorbolig mod 2030 og fremtidens krav
Spørgsmål og debat
Frokost og netværk
-
Anu Siren, Seniorforsker, VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd
Anu Siren, Seniorforsker, VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd
OM Anu SirenAnu Siren er seniorforsker i Vive, der så dagens lys efter en fusion mellem SFI og Kora i 2017. VIVE er ligesom de to hidtidige organisationer en uafhængig statslig institution under Økonomi- og Indenrigsministeriet, og centeret skal ifølge loven bidrage til at løse velfærdssamfundets udfordringer og styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor. Anu Siren har kernekompetencer indenfor ældreområdet, herunder ældres levekår og hverdagsaktiviteter.
-
Philip Henrik Jensen, Cand.scient., tilgængelighedsrådgiver, Statens Byggeforskningsinstitut
Philip Henrik Jensen, Cand.scient., tilgængelighedsrådgiver, Statens Byggeforskningsinstitut
OM Philip Henrik JensenPhilip Henrik Jensen er tilgængelighedsrådgiver ved Statens Byggeforskningsinstitut (SBi), Aalborg Universitet. Han har blandt andet udarbejdet SBi-anvisninger om tilgængelige boliger og plejeboliger for mennesker med demens. Har sammen med seniorrådgiver Søren Ginnerup rådgivet pensionsselskabet PFA i forbindelse med udarbejdelse af PFA Seniorboligstandard®.
-
Ulf Christensen, Adm. direktør, Kuben Management A/S
Ulf Christensen, Adm. direktør, Kuben Management A/S
OM Ulf ChristensenUlf Christensen er adm. direktør i Kuben Management og Exometric. Han er blandt andet ansvarlig for forretnings- og projektudvikling inden for boliger herunder senior- og plejeboliger. Ulf har blandt andet i tæt samarbejde med Pædagogernes Pension udviklet 55+ boliger, hvor markeds- og forbrugeranalyser indgår som et væsentligt element i beslutningsprocessen. Kuben Management har 140 medarbejdere og er Danmarks største dedikerede bygherrerådgivningsvirksomhed. Exometric er Danmarks førende analysevirksomhed indenfor datadrevet beslutningsstøtte til ejendomssektoren.
-
Mette Mogensen, Projektudviklingschef, Domea
Mette Mogensen, Projektudviklingschef, Domea
OM Mette MogensenMette Mogensen arbejder med udvikling af partnerskaber og af boliger i såvel nybyggeri som i større renoveringsprojekter, så de afspejler de ændrede familiestrukturer, boligmønstre og en ændret efterspørgsel efter boligtyper i det almene boligbyggeri. Mette Mogensen arbejder med boliger til de unge og familierne, men også i stort omfang med seniorbofællesskaber tilpasset både by og provins. Mette kom i 2017 til Domea fra Cowi, hvor hun har været udviklingschef med ansvar for Cowis arkitekturrådgivning. Hun har tidligere også været udviklingskonsulent i Lokale- og anlægsfonden.
-
Per Schulze, Programchef, Realdania
Per Schulze, Programchef, Realdania
OM Per SchulzePer Schulze er arkitekt MAA og arbejder som programchef i Realdanias program 'Rum for alle'. Realdania arbejder for at skabe livskvalitet for alle gennem det byggede miljø med fokus på, hvordan man indretter bygninger og byer, så de tilgodeser sårbare menneskers fysiske og mentale sundhed og fremmer sociale fællesskaber. Gennem det særlige initiativ - Rum og fællesskaber for ældre - vil Realdania medvirke til at udvikle og udbrede nye boformer og nye rammer for fællesskaber, som fremmer livskvaliteten i seniorlivet og nedbringer risikoen for ensomhed.
-
Hanne Moe, Projektchef, Diakonissestiftelsen
Hanne Moe, Projektchef, Diakonissestiftelsen
OM Hanne MoeHanne Moe har siden 2012 været projektchef på Diakonissestiftelsen, hvor en bred vifte af velfærdsydelser, boliger og uddannelse udgør et helt særligt miljø. Med afsæt i en stor udviklingsplan fra 2013 varetager hun den overordnede styring af byggeprojekterne - fra konceptudvikling til færdigt byggeri. Et nyt hospice blev indviet april 2016, og et seniorfællesskab med 47 boliger er taget i brug februar 2018. Hanne Moe er uddannet arkitekt MAA og har mange års erfaring i byudvikling, planlægning, formidling og brugerinddragelse. Tidligere formand for Danske Planchefer og medlem af KTC’s planfaggruppe. Master of Public Governance fra CBS 2014.
-
Anders Bay Holm, Partner, arkitekt maa, KANT arkitekter
Anders Bay Holm, Partner, arkitekt maa, KANT arkitekter
OM Anders Bay HolmAnders Bay Holm er partner i KANT Arkitekter og har specialiseret sig inden for boligbyggeri. Han har arbejdet med alt fra familieboliger og liebhaverboliger til ungdomsboliger og plejeboliger. Anders er i forbindelse med sit arbejde med bæredygtigt boligbyggeri, blevet uddannet DGNB-konsulent i 2012 og blev DGNB-auditor i 2017. Han er medlem af ekspertgrupper inden for bæredygtighed både hos Danske Arkitektvirksomheder og hos DK-Green Building Council. Anders arbejder med boligprojekterne ud fra en helhedstilgang, der omfatter social, økonomisk, teknisk og miljømæssig bæredygtighed bl.a. ved målrettet at optimere areal og funktion, optimere indeklimaforhold og minimere byggeriets fremtidige energiforbrug og driftsomkostninger. Aktuelt er KANT i gang med flere projekter i Nordsjælland.